Over To Be(rtine)

Praktijk To Be – the Place To Be

Praktijk To Be is sinds 2014 gevestigd in Nijkerk, al veel jaren The Place To Be voor mensen met een hulpvraag (kijk ook bij Ervaringen). De naam van de praktijk verwijst naar het Engelse werkwoord voor ZIJN, oftewel wie ben je ècht, wat is je identiteit? Wie ben jij in relatie tot de ander, tot God? Uit de praktijk blijkt dat het best lastig is deze vraag te beantwoorden. Daarnaast is de naam van mijn praktijk ontleend aan mijn naam Bertine. ‘To Be’ staat voor ‘Naar Be-rtine’. Mijn naam betekent ‘stralend, schitterend’. Schitterend betekent onder andere ‘veel licht weerkaatsend’. Mijn verlangen is dat ik als een weerkaatser ben, als een spiegel of reflector. Dat we nadenken en reflecteren over je verleden, (de impact hiervan op) het heden en de toekomst. Met als doel dat JIJ herstelt, ontwikkelt en schittert!

“Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de HEER” (Jesaja 60:1).

Bertine

Mensen en hun drijfveren zijn mijn passie. Wat mij, Bertine (1979), verder kenmerkt is: doortastend, deskundig, respectvol, hartelijk, doelgericht en eerlijk. Ik ben Psychosociaal therapeut voor tieners/jeugd, volwassenen. Ook ben ik Relatietherapeut en Coach. Samen met mijn man David, heb ik drie prachtige kinderen waar ik veel van geniet. Ook ben ik christen, een kind van God, mijn hemelse Vader. Mijn hobby’s zijn o.a. hardlopen, wandelen, (race)fietsen, lezen en leuke dingen doen met anderen.

Ik heb alweer enige tijd geleden de hbo-opleiding Personeel & Arbeid/HRM behaald en in 2014 de 3-jarige opleiding tot Psychosociaal Therapeut (hbo) afgerond. Hierna deed ik nog een 1 jarige vervolgopleiding (Psbk), de EFT-opleiding (en bijscholingen), een EMDR en ACT-opleiding. Daarbij diverse bijscholingen over bijv. eetstoornissen en dwangklachten en een training Individuele (tafel)opstellingen (systeemtherapie). Momenteel ben ik bezig met een Lichaamsgerichte Partnerrelatietherapie opleiding.

Hiernaast heb ik 7 jaar ervaring in jeugdwerk en heb jaren met veel plezier en passie diverse pastorale werkzaamheden en cursussen gedaan. Ook heb ik een workshop ‘Kom uit de verf, ontdek je roeping, gaven en talenten’ mede-ontwikkeld en dit meerdere malen groepsgewijs gegeven. Mooi om te doen! Hierna heb ik ca. 6 jaar kinderwerk in onze kerkelijke gemeente gedaan en momenteel ben ik actief in ons team omtrent Huwelijk, (Pre) Marriage Course. Na ruim 13 jaar in de geestelijke gezondheidszorg en het bedrijfsleven gewerkt te hebben als Personeelsadviseur en Verzuimconsultant heb ik besloten deze praktijk op te zetten.

Ik heb ontdekt dat het mijn hartsverlangen is om tieners, (jong)volwassenen (mannen en vrouwen) én stellen/echtparen persoonlijk te begeleiden op hun reis naar heelheid en groei.

Gedicht ‘Masker’ (© Bertine, 2013)

Help, ik zit vast
Ik wil eruit
Als bloesem in de knop
Verlangend naar het licht
Verlangend te bruisen
Ik ben op zoek
Naar mijn ik

Zie je me wel
Of besta ik niet
Ben ik niet belangrijk genoeg
Voor jou

Mijn masker is inmiddels gemaakt
Ik wil opvallen, gezien en gehoord worden
Bij de beste horen, lief zijn, lachen
Geen rust, altijd werken

Ik draag de wereld op mijn schouders
Kom maar, ik doe het wel
Het is niet eerlijk, daar moet IK toch wat aan doen
Maar wat dan? Ik voel me machteloos

Wat als ik niet aardig ben,
Wat als ik niet lief ben,
Wat als ik niet slim ben,
Wat als ik niet mooi ben?
Ik durf niet!!

Ik wil weg
Ik wil gaan

Uitbreken, houd me niet vast
Gods Licht, warmte dringt mij
Op zoek naar vrijheid

Dan sta ik op en
Dan doe ik
Voorzichtig, aarzelend,

Omdat ik het WIL
Mijn masker af
Ik breek uit
Mijn echte ik
Geheeld hart
Aangesloten op de Bron
In zijn Licht
Stralen, schitteren,
Reflecteren,
Zijn licht weerkaatsen
Groeien, bloeien,
Vrucht voortbrengen

DAT ben ik!